Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Αποχαιρετιστήρια ομιλία για τον δεξιό ψάλτη

Σεβασμιώτατε,
σεβαστοί πατέρες,
Αγαπητοί αδελφοί,
σήμερα η ενορία μας αποδίδει τιμή σε έναν άνθρωπο που για 44 περίπου χρόνια αναλώθηκε στο να υπηρετεί με ταπείνωση σεβασμό και ιεροπρέπεια το ιερό αναλόγιο.

Καλλίφωνος ψαλμωδός με γνήσιο και σοβαρό εκκλησιαστικό ύφος με άρτια μουσική κατάρτιση, με εκφραστικότητα στην ψαλμωδία, και με πιστή ερμηνεία των βυζαντινών κειμένων.
Ο κ. Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Δάφνες του Δημοτικού Διαμερίσματος Αιγίου το 1929 από μικρός μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη και μαθήτευσε κοντά στο Μουσικολόγο Δημοσθένη Σκουλικαρίτη.
Υπηρέτησε στην αρχή σε διάφορους ιερούς Ναούς της περιφέρειας το 1965 ήρθε στον Ιερό Ναό μας αλλά το 1971 ανέλαβε οριστικά το δεξιό αναλόγιο, από τότε μέχρι και σήμερα υπηρέτησε το ιερό αυτό λειτούργημα με υποδειγματική συνέπεια και ήθος όπως προστάζουν οι ιεροί κανόνες.

Ο κ. Παναγιώτης είναι ένας έμπειρος και πολύ σπουδαίος ψάλτης της περιοχής μας, και αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα, για τους νεότερους ψάλτες.
Είναι τιμή μου που για δύο περίπου χρόνια συνεργάστηκα με αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, σήμερα όμως αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ενορία μας, αφού για λόγους προσωπικούς και το προχωρημένο της ηλικίας δεν που επιτρέπουν να ασκεί όπως ο κ. Παναγιώτης επιθυμεί τα καθήκοντά του.
Κύριε Παναγιώτη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισε και σας απονέμει σήμερα αυτήν την αναμνηστική πλακέτα όπου θα την παραλάβετε από τα σεπτά χέρια του Επισκόπου μας ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης επίσης θα παραλάβετε και ένα ακριβές αντίγραφο της πράξεως προσλήψεώς σας, του τότε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για να θυμάστε εσείς και οι απόγονοι σας εκείνη την ημέρα.
Κύριε Παναγιώτη μέσα από την καρδιά μας σας ευχόμαστε ο τριαδικός Θεός μετά τις πρεσβείες του Αγίου ενδόξου αποστόλου Ανδρέα του πρωτοκλήτου να σας χαρίζει υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Αναγνώστες