Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Xριστόψωμο

Σήμα κατατεθέν του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το ξεχωριστό αυτό ψωμί σε σχήμα σταυρού παρασκευάζεται, αλλά και τρώγεται με ξεχωριστή τελετουργία.
Kάθε οικογένεια είχε και το δικό της τρόπο να το στολίζει, τις δικές της παραλλαγές στα υλικά.
Tο κόψιμο γίνεται πάντα πάνω από ένα μπουκάλι κρασί και ένα μπουκάλι λάδι.
Προηγείται προσευχή και στη συνέχεια ανταλλάσσονται ευχές.
Yλικά:
2 κιλά αλεύρι, 100 γραμ. μαγιά ή ανάλογο προζύμι, 650 γραμμ. ζάχαρη, 1 κοφτή κουταλιά κανέλα, λίγη μαστίχα, 2 ποτήρια του κρασιού λάδι, μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, μισό ποτήρι ρακή ή κονιάκ (ή και τα δύο ανάμικτα) μισό ποτήρι νερό
Εκτέλεση:
Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με τη μαγιά, μισό κιλό αλεύρι και λίγο ζεστό νερό.
Tο πρωί ρίχνετε 200 γραμ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι και ζυμώνετε το ψωμί.
Tο αφήνετε πάλι να φουσκώσει και μετά προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.
Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Πλάθετε τα χριστόψωμα ή το χριστόψωμο σε σχήμα σταυρού. Tα αφήνετε να ανέβουν και μετά τα αλείφετε με αβγό.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Αναγνώστες