Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Τι είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή (μέρος γ΄)

Η περίοδος του Τριωδίου και της Μεγ. Τεσσαρακοστής είναι η λειτουργική έκφραση της πνευματικής πορείας των χριστιανών προς την εορτή του Πάσχα.
Οι τέσσερις Κυριακές πριν από τη Μεγ. Τεσσαρακοστή είναι μια προοδευτική προετοιμασία, για να εισέλθωμε στο στάδιο του Πνευματικού αγώνα.
Η πρώτη Κυριακή του τελώνου και του φαρισαίου, μας διδάσκει την ταπεινοφροσύνη, που είναι η βάση κάθε πνευματικής προκοπής.
Εφόδιο στην πορεία μας για την εορτή του Πάσχα είναι η ταπεινοφροσύνη.
Η δεύτερη Κυριακή, η Κυριακή του ασώτου, μας διδάσκει τη μετάνοια του αμαρτωλού και την αγάπη του Θεού πατέρα, που περιμένει να δηχθεί και να αποκαταστήσει κάθε αμαρτωλό που επιστρέφει στο «πατρικό σπίτι».
Η Τρίτη, η Κυριακή των Απόκρεω, μας υπενθυμίζει τη δεύτερη παρουσία του Ιησού Χριστού και η κρίση, που περιμένει κάθε άνθρωπο.
Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυρινής, μας διδάσκει για τη νηστεία που ήδη έφτασε, συνοδευόμενη με τη συγχώρεση των αδελφών μας και την αφιλοχρηματία. Ύστερα με τη σειρά ακολουθούν οι πέντε εβδομάδες και Κυριακές των Νηστειών, όπως ονομάζονται στο βιβλίο του Τριωδίου.
Η πρώτη, Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι αφιερωμένη στη νίκη της Εκκλησίας εναντίον της εικονομαχίας και όλων των αιρέσεων.
Στη δεύτερη Κυριακή εορτάζεται η ιερή μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, που είναι από τους πιο γνήσιους και γενναίους υπερασπιστές της ορθόδοξης πίστης.
Η τρίτη Κυριακή, Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, γιατί η Εκκλησία προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό, για να προσκυνήσουν οι χριστιανοί και να ενισχυθούν στον πνευματικό αγώνα.
Στις δύο Κυριακές των Νηστειών που μένουν ακόμη η Εκκλησία εορτάζει την ιερή μνήμη δύο μεγάλων οσίων, Ιωάννη του συγγραφέα της Κλίμακος και Μαρίας της Αιγυπτίας.

Αναγνώστες