Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο βίος του οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη

Ο όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια γύρω στα 360 μ.Χ. Υπήρξε μαθητής του Διδύμου του Τυφλού.
Χειροτονήθηκε από τον Μ. Αθανάσιο σε διάκονος το 373 και στην συνέχεια σε πρεσβύτερο στο Πηλούσιο. Εργάστηκε στην πόλη αυτή ως ιερέας και ιεροκήρυκας (το σημερινό Πορτ Σάιντ). Ασχολήθηκε με τη μελέτη των Γραφών και την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας.
Ο Ισίδωρος έγινε σύντομα διάσημος από τα έργα του. Ασχολήθηκε με την υπόθεση του Νεστόριου, του οποίου ήταν αντίπαλος. Η διδασκαλία του Ισιδώρου αναφέρεται σε δογματικά θέματα. Πίστευε ότι ο μοναχισμός είναι το ιδεώδες της χριστιανικής τελειότητας και θεωρούσε ότι τρία πράγματα είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της ψυχής: η προσευχή, η αρετή και η πίστη.
Ο αντιρρητικός του λόγος απευθύνεται εξίσου προς τους Ιουδαίους και τους εθνικούς.
Η χριστολογία του είναι πλησιέστερη προς τη σχολή της Αντιόχειας, παρά προς τη σχολή της Αλεξάνδρειας. Κατά το Λεξικό της Σούδας ο Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης συνέγραψε τρεις χιλιάδες επιστολές, που είναι αφιερωμένες στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής, ενώ σύμφωνα με τον Νικηφόρο Κάλλιστο οι επιστολές του φθάνουν τις δέκα χιλιάδες. Σήμερα διασώζονται περίπου 2000 επιστολές. Τα έργα του, που παρουσιάζουν και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, περιέχονται στην Patrologia Graeca του Migne 78τ.
Ο Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης εορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου.

Αναγνώστες