Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό ρύζι.
300 περίπου γραμμάρια αμπελόφυλλα.
4 κρεμμύδια πολύ μεγάλα ψιλοκομμένα.
1 ματσάκι μάραθο ή άνιθο ψιλοκομμένο.
3 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένα. Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
1 μεγάλο λεμόνι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι το μάραθο και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά οπότε και θα πήξει. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε ένα ποτήρι κρύο νερό και ανακατεύουμε για να κρυώσει.
Ζεματάμε τα φύλλα -από τα οποία εννοείται ότι έχουμε αφαιρέσει το μίσχο στη ρίζα του- σε βραστό νερό για 5 λεπτά και τα τοποθετούμε σε ένα άλλο πυρέξ σκεπάζοντας τα με κρύο νερό. Αυτό μας βοηθάει να τα ξεφυλλίζουμε εύκολα την ώρα που τα γεμίζουμε.
Ρίχνουμε λίγο λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ίσα-ίσα να αλειφτεί ο πάτος και ....ξεκινάμε!
Πάνω σε ένα ξέβαθο πιάτο τοποθετούμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του μίσχου προς το μέρος μας. Πιάνουμε γέμιση με ένα μεγάλο κουταλάκι γλυκού και την τοποθετούμε οριζόντια στο κάτω μέρος του φύλλου. Γυρίζουμε προς τα μέσα το αριστερό και δεξιό άκρο του φύλλου και στρίβουμε σαν σωλήνα όλο στο σύστημα προς την κορυφή. Τοποθετούμε ένα- ένα τα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας, μπρούμυτα, με την άκρη δηλαδή του τυλίγματος προς τα κάτω. Σε ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από την περιφέρεια προς το κέντρο. Ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι, στίβουμε το λεμόνι και τα πλακώνουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τις άκρες του πιάτου, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε το μάτι αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.

Αναγνώστες