Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Το βάψιμο των αβγών

Το έθιμο της βαφής τηρείται με ευλάβεια κάθε Μεγάλη Πέμπτη. Παλαιότερα για να βάψουν τα αβγά χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου. Σήμερα η διαδικασία είναι πιο απλή.
- Διαλέγετε αβγά λευκά, χωρίς ραβδώσεις και μικρές αμυχές.
- Είτε χρησιμοποιείτε τις παραδοσιακές βαφές για ζεστό νερό είτε τις μοντέρνες για κρύο, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν τα βάψετε, έτσι ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα «βουτήξουν» στο καυτό νερό. Εννοείται ότι προηγουμένως τα έχετε πλύνει καλά με χλιαρή και ελαφριά σαπουνάδα για να έχουν απομακρυνθεί χώματα, φτερά και σκόνη.
- Για να αποφύγετε εντελώς το ρίσκο να σπάσουν τα αβγά, μπορείτε να τα βουτήξετε σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας.
- Ένα άλλο μυστικό είναι να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά.
- Για να βάψετε τα αβγά χρησιμοποιήστε μια παλιά κατσαρόλα, την οποία θα γεμίσετε με νερό (περίπου δυόμισι λίτρα).
- Τοποθετείτε με προσοχή στην κατσαρόλα τόσα αβγά όσα χωράει ο πάτος και φροντίζετε να σκεπάζονται όλα από το χρώμα.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά έτσι ώστε να βράσουν αργά και να μη σπάσουν.
- Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε λεία επιφάνεια.
- Γυαλίστε τα με λίγο ελαιόλαδο, περνώντας τα με ένα μαλακό πανί. Έτσι το χρώμα θα αποκτήσει λάμψη.

Αναγνώστες