Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Πασχαλινά κουλούρια

1280 γρ. αλεύρι μαλακό
500 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
5 κρόκοι αυγών
1 φλ. καφέ κονιάκ
300 γρ. βούτυρο γάλακτος
χυμός μισού λεμονιού
1 κ.γ. σόδα
30 γρ. αμμωνία
1/2 φλ. γάλα
Χτυπάμε το βούτυρο αρκετή ώρα να ασπρίσει. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα (4) ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε τους (9) κρόκους καλά με τη ζάχαρη και τους προσθέτουμε στο βούτυρο. Ρίχνουμε το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι, την αμμωνία διαλυμένη καλά στο γάλα και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Η ζύμη γίνεται μαλακιά αλλά δε θέλει άλλο αλεύρι· την αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα πριν πλάσουμε τα κουλούρια.

Αναγνώστες