Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

«Θα απομονωθούν οι Μητροπολίτες που μποϋκοτάρουν την επίσκεψη του Πάπα»

Δεν είμεθα λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Αγιο Λεμεσού ούτε από τον Αγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν, διαφορετικά θα απομονωθούν και θα μείνουν μόνοι τους.
Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους ας μείνουν, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ερωτηθείς σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ο ''Φιλελεύθερος'', σύμφωνα με το οποίο τα βήματα του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος θα απουσιάσει από την τελετή υποδοχής του Πάπα Βενέδικτου στις αρχές Ιουνίου, θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι τουλάχιστον τέσσερεις αρχιερείς, οι Μητροπολίτες Κυρηνείας, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αμαθούντος.
«Στην Εκκλησία υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία λόγου και μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Αποφασίζει η Σύνοδος και η απόφαση της Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Αν θέλουν την Εκκλησία να στέκει ψηλά και να ομονοεί και να κατευθύνει σωστά το λαό μας οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου», ανέφερε.
«Εχουμε επισκεφθεί πέντε αρχιερείς το Βατικανό και δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η πίστη μας ή πουλήσαμε την Ορθοδοξία μας. Δεν είμεθα εμείς λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Αγιο Λεμεσού ούτε από τον Αγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν διαφορετικά θα απομονωθούν, θα μείνουν μόνοι τους. Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους ας μείνουν. Η Εκκλησία είναι δίκαιη αλλά αυστηρή. Οποιου δεν αρέσει να μείνει στο σπίτι το δικό του. Αυτή είναι η άποψη η δική μου», είπε.
Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εξεδόθη για την επίσκεψη του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως την υπέγραψαν όλοι και ήταν όλοι ομόφωνοι «γιατί είπαμε να απευθυνθούμε στο λαό μας για να μην τον παραπλανήσει κανείς και κακώς, χείριστα, έπραξε ο Αγιος Λεμεσού που έκαμε δηλώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: “o ίδιος να πιστεύει ό,τι θέλει δικαιούται, αλλά δεν δικαιούται να βγαίνει στα ΜΜΕ και να σκανδαλίζει το λαό μας. Αυτή τη στιγμή εκείνος έκαμε σκανδαλισμό και όχι ο Πάπας”.
Ερωτηθείς πώς σκέφτεται να αντιδράσει εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η Εκκλησία αποφασίζει συνοδικώς και δεν έχει καμία έγνοια ότι η Σύνοδος δεν θα αποφασίζει εκάστοτε σωστά.
“Οντως υπάρχουν μερικοί που διαφοροποιούν τις απόψεις τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Οφείλουν πειθαρχία στη Σύνοδο. Πολλές φορές και εγώ δεν συμφωνώ με κάτι που θέλει η πλειοψηφία, αλλά πείθομαι στην απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν θέλουν μπορούν να μείνουν στις Μητροπόλεις τους. Αν θέλουν να απομονωθούν ας απομονωθούν, δουλειά δική τους”, είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως η τακτική Σύνοδος θα γίνει προ της αφίξεως του Πάπα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη και «άρα θα τεθεί το θέμα οπωσδήποτε».
Ανέφερε, εξάλλου, πως ήδη έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη συνεδρία της Συνόδου ποιοι θα υποδεχθούν τον Πάπα στην Πάφο και ποιοι στην Αρχιεπισκοπή.
Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών είναι και κάποιοι από όσους αντιδρούν απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως «καλέσαμε όσους θέλουν και ήδη δήλωσαν, που είναι αρκετοί, και μερικοί που υποδεχθούν τον Πάπα στην Πάφο, όπως εγώ, θα τον υποδεχθούν και εδώ».
Ερωτηθείς αν οι διαφωνούντες δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «αυτό ήταν παραδεχτό και είπαμε ως Σύνοδος: ‘ώρα σας καλή’. Δεν θέλετε να έλθετε να μην έλθετε, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου θα είναι παρούσα». «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν δημόσια να σκανδαλίσουν το λαό μας», είπε.
Ερωτηθείς αν αυτές οι τοποθετήσεις μπορεί να ενθαρρύνουν επεισόδια από λαϊκούς, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Πιστεύω ναι, μπορούν να πάρουν θάρρος αλλά δεν ανησυχώ γιατί ο Πάπας είναι προσκεκλημένος της Κυβέρνησης και οφείλει η Κυβέρνηση να προστατέψει τον φιλοξενούμενο. Δεν έχω καμίαν ανησυχία γιατί μπορεί ο άλλος να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να πάει να προσβάλει κάποιον φιλοξενούμενο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εκτός αν θέλουν αναμέτρηση με την Αστυνομία. Τότε θα την έχουν».
πηγή:http://www.romfea.gr/2009-12-18-11-21-40/24-2009-12-18-08-37-24/5030-Κύπρου-Χρυσόστομος-c2abΘα-απομονωθούν-οι-Μητροπολίτες-που-μποϋκοτάρουν-την-επίσκεψη-του-Πάπαc2bb

Αναγνώστες