Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες απεικονίσεις των Αγίων Αποστολών στη Ρώμη

Οι αρχαιότερες απεικονίσεις με θέμα τους Αγίους Αποστόλους, που χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή Φαμπρίτσιο Βισκόντι.
Οι νωπογραφίες των Πέτρου, Παύλου, Ανδρέα και Ιωάννη, ζωγραφισμένων σε χρωματικούς τόνους του κόκκινου και της ώχρας, βρίσκονταν στο ταβάνι ενός μικρού νεκρικού θαλάμου στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 500 μ από τη βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών, μίας από τις τέσσερις μεγάλες βασιλικές της Αιώνιας Πόλεως, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Παύλου.
Οι κατακόμβες κατασκευάσθηκαν επί παραγγελία μίας nobildonna (γυναίκας που ανήκει σε ευγενή οικογένεια, αλλά δίχως τίτλο ευγενείας η ίδια).
«Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει την εισαγωγή και τη διάδοση της πίστεως των Αποστόλων στις απαρχές του Χριστιανισμού», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μπάρμπαρα Ματσέι, διευθύντρια των αναστηλωτικών εργασιών στον νεκρικό θάλαμο, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που διοργάνωσε το Βατικανό.
«Όσον αφορά τον Ανδρέα και τον Ιωάννη, πρόκειται για τις αρχαιότερες απεικονίσεις τους», ενώ για τον Απόστολο Πέτρο ήσαν γνωστές ήδη προγενέστερες απεικονίσεις του, οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου αιώνα, αλλά «ποτέ μόνος του σε μία εικόνα», υπογράμμισε ο Βισκόντι.
Η ανακάλυψη της εικόνας του Αποστόλου Παύλου είχε ήδη αποκαλυφθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Οσερβατόρε Ρομάνο’, επισήμου οργάνου του Βατικανού.
Οι ανακαλύψεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης της κατακόμβης, κατέστησαν δυνατές χάρις στην εφαρμογή μίας τεχνικής λέιζερ, η οποία επιτρέπει τον καθαρισμό από τα στρώματα επιχρισμάτων ασβέστου, που κάλυπταν τις νωπογραφίες.
Το σύμπλεγμα από κατακόμβες βρίσκεται κάτω από κτήριο, του οποίου η κατασκευή ανάγεται στη δεκαετία του 1950 και του οποίου η θεμελίωση, ευτυχώς, δεν κατέστρεψε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τονίζουν οι ειδικοί.
πηγή:http://www.romfea.gr/2009-12-18-11-21-40/13/5228-Ανακαλύφθηκαν-οι-αρχαιότερες-απεικονίσεις-των-Αγίων-Αποστολών-στη-Ρώμη

Αναγνώστες