Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Βρήκαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή;

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Βούλγαροι αρχαιολόγοι στη γειτονική μας χώρα.
Όπως υποστηρίζουν βρήκαν λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή περιέχει η κιβωτός από αλάβαστρο, την οποία ανακάλυψαν Βούλγαροι αρχαιολόγοι σε ανασκαφές στο νησί "Άγιος Ιωάννης" κοντά στη νότια παραλία της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτό ανήγγειλε σήμερα ο καθηγητής Καζιμίρ Κωνσταντίνοφ, επικεφαλής της ανασκαφών.
Η κιβωτός ανακαλύφθηκε κοντά σε αρχαία εκκλησία στο νησί στις 28 Ιουλίου και εμπεριείχε κόκαλα από χέρι, από το πρόσωπο και ένα δόντι.
Η εκκλησία καταστράφηκε από πυρκαγιά στα αρχαία χρόνια.
Η κιβωτός έχει μήκος 18 εκατοστά και πλάτος 14 και έχει τη μορφή μικρής σαρκοφάγου. Την άνοιξε σήμερα ο καθηγητής Κωνσταντίνοφ στον Αρχαιολογικό μουσείου της μικρής παραθαλάσσιας πόλης Σωζόπολη, ύστερα από αγιασμό του ευρήματος από τον αρμόδιο μητροπολίτη της βουλγάρικης εκκλησίας Ιωαννίκιο.
Στο κουτί το οποίο όπως εκτιμάται χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των λειψάνων από τα Άγια Μέρη, υπάρχουν δύο επιγραφές στα αρχαία Ελληνικά: Η μία αναφέρει "Κύριε, ελέησον το σκλάβο σου Θωμά" και η άλλη, το όνομα του Αγίου Ιωάννη.
Στη Βουλγάρικη Ορθόδοξη Εκκλησία παραδόθηκαν σήμερα τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, τα οποία πιθανώς θα φιλοξενήσει τοπική εκκλησία της Σωζόπολης, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου.

Αναγνώστες