Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Γαλλία: Παράνομοι οι "γάμοι" ομοφυλοφίλων

«Όχι» στους γάμους των ομοφυλόφιλων είπε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας κρίνοντας ότι η απαγόρευση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας.Η απόφαση του δικαστηρίου «πετάει» το μπαλάκι στους πολιτικούς οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν τη νομοθεσία για να επιτραπούν οι γάμοι των ομοφυλόφιλων...
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ένα ζευγάρι γυναικών που είχε υπογράψει «πολιτικό σύμφωνο αλληλεγγύης» και ήθελε επιπλέον νομική κάλυψη για τα τέσσερα παιδιά τους.
Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής.
Στην απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζει ότι τα αμφισβητούμενα άρθρα του αστικού κώδικα -75 και 144- είναι «σύμφωνα με το Σύνταγμα».
Στην απόφαση τονίζεται ότι από τα άρθρα αυτά προκύπτει ότι «σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας». Το ίδιο είχε αποφασίσει πριν από τέσσερα χρόνια το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Γαλλίας, ακυρώνοντας γάμο ομοφυλοφίλων που είχε τελεστεί το 2004.
Όσον αφορά την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, το δικαστήριο μετατόπισε την ευθύνη της απόφασης στους πολιτικούς.
«Με βάση την αρχή ότι ένας γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο νομοθέτης, έκρινε, εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του, ότι η διαφορετικότητα της κατάστασης ανάμεσα στα ζευγάρια ιδίου φύλου και στα ζευγάρια διαφορετικού φύλου μπορεί να δικαιολογήσει μια διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους κανόνες οικογενειακού δικαίου», υπογραμμίζεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
πηγή: http://fimotro.blogspot.com/2011/01/blog-post_3348.html

Αναγνώστες