Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Το Ευαγγέλιο της Βασιλείας

Στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα που  αναφέρεται στην αρχή της δημόσιας δράσης του Κυρίου μας  αναφέρεται: «Και περιόδευε ο Ιησούς σε όλες τις πόλεις και τα χωριά … και κήρυττε το ευαγγέλιο της βασιλείας».
Ας σταθούμε ΄΄στο Ευαγγέλιο της Βασιλείας΄΄ και ας δούμε τι σημαίνουν οι δύο αυτές λέξεις που περικλείουν το κήρυγμα του Κυρίου μας. Η λέξη "Ευαγγέλιο" σημαίνει μήνυμα χαράς, χαρμόσυνη αγγελία. 
Και η χαρμόσυνη αγγελία την οποία μας έφερε ο Ιησούς είναι η λύτρωση και η σωτηρία μας, η κατάργηση του θανάτου και η δυνατότητα να ενωθούμε με τον Θεό, να γίνουμε "κατά χάριν θεοί". Ευαγγέλιο ονομάζεται το σχέδιο της θείας αγάπης για την σωτηρία μας με την ενανθρώπηση και το απολυτρωτικό έργο του Χριστού μας.
Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο Ευαγγέλιο σημαίνει: "Θεός επί γης, άνθρωπος εν ουρανώ", που σημαίνει ότι ο Θεός κατέβηκε ως άνθρωπος στη γη  για να μπορέσει ο άνθρωπος να ανέβει στον ουρανό.
        Γι’ αυτό και ονομάζουμε  «Ευαγγέλιο» το Ιερό βιβλίο της Καινής Διαθήκης το οποίο περιέχει το χαρμόσυνο μήνυμα την εν Χριστώ σωτηρίας μας. Από το Ευαγγέλιο γνωρίζουμε τη ζωή και το έργο του Χριστού, την αλήθεια που μας αποκάλυψε, την ζωή στην οποία μας κάλεσε.
Σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο: «Εάν κάποιος, θέλοντας να δώσει ορισμό, έλεγε ότι το Ευαγγέλιο είναι η σκιαγράφηση της αναστημένης από την πτώση ζωής, νομίζω ότι δεν θα έπεφτε έξω στην σημασία που του ταιριάζει».
Ο Κύριος μας λοιπόν κήρυξε το "Ευαγγέλιο της Βασιλείας", η "Βασιλεία του Θεού" είναι η παρουσία του Θεού στον κόσμο, στην ζωή μας, στις καρδιές μας.
Βασιλεία του Θεού είναι η Εκκλησία ως κοινωνία των ανθρώπων με τον Θεό.
Βασιλεία του Θεού είναι η δυνατότητα της αιώνιας κοινωνίας των ανθρώπων με τον Τριαδικό Θεό την δυνατότητα της οποίας  μας έδωσε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός με το απολυτρωτικό Του έργο. Μία δυνατότητα στην οποία καλούμαστε όλοι οι άνθρωποι και η πραγμάτωση της οποίας εξαρτάται από το εάν εμείς θα την δεχθούμε έτσι ώστε να βρει πρόσφορο έδαφος η Χάρις του Θεού και να ενώσει τον άνθρωπο με τον μόνο αληθινό Τριαδικό Θεό.
Αυτό το κήρυγμα και την δυνατότητα να εισάγει τον άνθρωπο στην Βασιλεία του Θεού,  συνεχίζει μέσα στους αιώνες και η αγία μας Εκκλησία.
Σε αυτή την Βασιλεία του Θεού βρίσκεται στραμμένη όλη η προσπάθεια και ο πνευματικός μας αγώνας.
Την μετοχή σε αυτή τη Βασιλεία ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας και σε όλους εσάς. Αμήν!

Αναγνώστες